Lehký, ovocný dezert, který voní létem a zvládne ho každý. Šťavnaté meruňky zapečené pod křupavou drobenkou z...
Menu
V košíku nejsou žádné produkty.
0 položek
0,00 Kč
Doručení
Celkem
0,00 Kč
K potvrzení objednávky je vyžadována minimální hodnota nákupu 100,00 Kč (bez DPH). Současná hodnota nákupu je 0,00 Kč (bez DPH).
Menu
Navigace blogu
Kategorie blogu
Nejnovější příspěvky

Srdce v kondici i po čtyřicítce: Jak na to
16.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Prevence
8
přečtení
Srdce máme jen jedno, a i po čtyřicítce si zaslouží vaši péči. Jak držet tlak i cholesterol na uzdě a udržet srdce...

Od hlavy po paty: Pevný základ, kosti a klouby
14.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Tělo v rovnováze
43
přečtení
Kosti a klouby jsou doslova základy, na kterých stojíme, a běžně si to uvědomíme až ve chvíli, kdy začnou bolet. V...

Višňová omáčka k masu
09.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Zdravé vaření
211
přečtení
Višně jsou trochu ve stínu svých sladších sester, třešní. Přitom právě jejich osvěžující kyselá chuť, sytá barva a...

Téma bez tabu: Hemoroidy a jiná onemocnění konečníku
04.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Bez tabu
72
přečtení
Konečník. Slovo, které málokdo vyslovuje bez studu. Přitom právě v této nenápadné části těla se odehrávají problémy,...
Populární příspěvky

Slunce – posel života, dobré nálady a zdraví
16.12.2024
509
přečtení
Slunce přináší nejen teplo a světlo, ale má nepřekonatelné benefity. Je tajnou zbraní proti nepříznivým vlivům,...
Celý článek

Dýňový koláč s fetou, ricottou a tymiánem
22.01.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
449
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Krémová polévka z pečené kořenové zeleniny
05.02.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
412
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Hormonální harmonie díky pohybu? Fakta, která musíte znát
03.02.2025
Publikováno v:
Pohybem k rovnováze
404
přečtení
Hormony ovlivňují naši energii, náladu, spánek i metabolismus. Správně zvolený pohyb může pomoci udržet hormonální...
Celý článek

Od hlavy po paty: Mozek a nervový systém
10.03.2025
Publikováno v:
Tělo v rovnováze
326
přečtení
Mozek nikdy nespí. Řídí dýchání, pohyb, myšlení i pocity. Nervový systém je jako síť rychlovlaků, které propojují...
Celý článek
Hlavní autoři
-
Noblevita 23 Příspěvky Zobrazit příspěvky
-
-
Hledat v blogu
Višňová omáčka k masu
Višně bývají často opomíjené ve prospěch sladkých třešní. A přitom právě jejich kyselejší chuť a sytější barva naznačují, že ukrývají výjimečně vysoký podíl prospěšných látek. Pojďme si o nich říct víc, a ukázat si, že višně nemusí končit jen v koláči nebo v kompotech.
Pocházejí původně z oblasti mezi Černým a Kaspickým mořem, odkud se přes starověké Řecko a Řím rozšířily do celé Evropy. Do Čech je pravděpodobně přivezli už Římané, první zmínky o jejich pěstování u nás máme z 12. století. Dnes patří k tradičním ovocným stromům našich sadů i zahrad.
Višně vs. třešně
Višně a třešně jsou příbuzné, na první pohled je poznáte snadno a liší se ve více směrech:
- Chuť: višně jsou kyselejší a chuťově výraznější, třešně naopak sladší.
- Barva: višně jsou tmavší a šťáva intenzivněji barví.
- Obsah živin: višně mají víc antokyanů a antioxidantů než třešně.
- Kuchyňské využití: višně se hodí spíš na dezerty, kompoty, džemy, nebo i do slaných receptů, jak si ukážeme.
Zdravotní benefity višní
- obsahují vitamíny C, A a E
- obsahují draslík, železo a hořčík
- obsahují antioxidantů (zejména antokyanů)
- jsou přírodním zdrojem melatoninu
Zkuste si z nich připravit něco jiného než marmeládu nebo sirup. Kombinace drůbežího masa a višní dokonale ladí oku i jazyku. Pečené kuřecí nebo kachní maso s jemně nasládlou višňovou omáčkou vás překvapí, a vaši hosté ocení váš vytříbený vkus.
Višňová omáčka s portským vínem
Ingredience:
- 400 g vypeckovaných višní
- 2 velké červené cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 2–3 lžíce třtinového cukru nebo medu (podle kyselosti višní)
- 150 ml suchého portského vína
- 5 hřebíčků
- sůl a čerstvě mletý pepř
Tip:
1. Chuť se přes noc v lednici rozleží, takže pokud ji uděláte den dopředu, bude ještě lepší.
2. Použijte místo klasické soli Zauzenou maldonskou sůl, ta dodá celé omáčce ještě větší hloubku a jemný kouřový tón. Přidejte ji až na úplný konec vaření, případně až při servírování, abyste nepřipravili sůl o její aroma.
Postup:
- Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a cibuli na něm pomalu restujte, dokud nezačne karamelizovat, trvá to cca 10 minut na mírném ohni.
- Přidejte višně, cukr nebo med a promíchejte. Nechte chvíli probublávat, dokud višně nepustí šťávu.
- Přilijte portské, přidejte hřebíček a nechte na mírném plameni dusit, dokud se víno nezredukuje na polovinu.
- Omáčku dochuťte solí a pepřem.
Podávejte teplou ke grilovanému nebo pečenému drůbežímu masu a nebo grilovaným sýrům.
Chcete si omáčku uchovat?
Přendejte ji do čisté, sterilizované skleničky s víčkem a zavařte jako klasickou marmeládu.
Zveřejněno v:
Zdravé vaření

Jsem autorka blogu "Klárko nepapej", kde otevřeně sdílím svůj příběh boje s nadváhou a cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Už od puberty jsem se potýkala s věčným kolotočem diet a jojo efektů. Do roku 2020 jsem se dopracovala na 211 kilogramů, a to byl moment, kdy mi došlo, že takhle už dál ne.
Na blogu píšu bez servítek, upřímně a s humorem o všem, co hubnutí obnáší, od prvních pokusů, přes přešlapy až po úspěchy. Nečekej žádné instantní zázraky ani motivační řeči o tom, jak je to lehké. Je to dřina, ale stojí to za to! Sdílím nejen svůj příběh, ale i zdravé recepty, tipy na jídelníčky a rady, jak se stravovat tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a hlavně chutné.
Můj cíl? Inspirovat, motivovat a ukázat, že změna je možná, i když začínáte úplně od nuly. Chci, aby každý, kdo se někdy cítil jako já, věděl, že v tom není sám a že každý malý krok se počítá.
A hlavně – že zdravější životní styl neznamená utrpení. Dá se to zvládnout i s úsměvem!
Související příspěvky

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
05.02.2025
412
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
22.01.2025
449
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
24.03.2025
289
přečtení
Je jaro a supermarkety jsou plné skleníkové zeleniny z dovozu, která vypadá svěže, ale na živiny je často chudá. Jak...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
23.05.2025
172
přečtení
Jemný, sezónní a výživný. Chřest je zelenina plná benefitů pro zdraví a je jednoduchý na přípravu. V článku se...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
30.05.2025
150
přečtení
Dnes si připravíme rychlovku, která vás určitě nadchne. Lehké, výživné, krásně voňavé jídlo pro dva za pár kaček.
Celý článek