Filtrovat podle

Dostupnost

Dostupnost

Prebiotika a vláknina

Vláknina je nezbytná složka stravy jako součást rostlinných buněčných stěn. Jedná se o nepostradatelnou formu nestravitelných sacharidů. Vláknina přispívá k prevenci zácpy, hemeroidů a divertikulitidy. Dokáže zvýšit pocit sytosti, což může pomoci při redukčních dietách. S věkem může docházet k narušení střevní mikroflóry a díky sníženému pohybu i ke zpomalení peristaltiky. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnou stolici, zlepšuje peristaltiku a podporuje trávení. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří želatinovou hmotu. Nachází se zejména v ovoci (jablka, citrusové plody), ovesných vločkách, luštěninách. Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a dodává objem stolici. Nachází se především v celozrnných výrobcích, otrubách, semenech a některé zelenině. Prebiotika je vláknina a cukry, pomáhající probiotikům s očistou střev. Slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie, zejména probiotika, která se nacházejí v trávicím traktu. Na rozdíl od probiotik, která jsou samotné živé mikroorganismy, prebiotika jsou neživé látky, které slouží jako zdroj energie a živiny právě pro probiotika.

Aktivní filtry