Střeva
Střeva mají klíčovou funkci v procesu trávení a vstřebávání živin. Existují dvě hlavní části střev, tenké střevo a tlusté střevo.
V tenkém střevě dochází hlavně k vstřebávání živin. Aminokyseliny, mastné kyseliny a monosacharidy se přes střevní sliznice absorbují do krevního řečiště nebo lymfy. Má 3 části/segmenty. Dvanáctník (duodenum) do kterého ústí žlučové cesty a vývod ze slinivky. Tvoří se zde hormony, které ovlivňují trávicí ústrojí. Dále je lačník (jejunum) kde se odehrává většina enzymatického rozkladu makroživin a probíhá vstřebávání. Poslední částí je kyčelník (ileum) a ústí do tlustého střeva.
Tlusté střevo absorbuje zbývající vodu a minerály z nezpracovaných zbytků potravy. Tlusté střevo také obsahuje střevní bakterie, mikrobiom který je velice důležitý pro udržení rovnováhy střevního prostředí a také pro imunitní systém.
A jak podpořit střeva?
• Probiotika obsahují živé bakterie a ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry.
• Prebiotika podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech.
• Bylinné doplňky také mají uklidňující účinky na střevní svaly a může pomoci s trávením.
• Vláknina ta podporuje zdravou střevní funkci, peristaltiku a průchodnost.
Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky, měli byste se nejprve poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu, než začnete užívat doplňky stravy nebo byliny.
6 položek celkem.