Suchost pochvy je téma, které se týká tisíců žen, ale málokterá o něm otevřeně mluví, a to dokonce ani se svým...
Menu
V košíku nejsou žádné produkty.
0 položek
0,00 Kč
Doručení
Celkem
0,00 Kč
K potvrzení objednávky je vyžadována minimální hodnota nákupu 100,00 Kč (bez DPH). Současná hodnota nákupu je 0,00 Kč (bez DPH).
Menu
Navigace blogu
Kategorie blogu
Nejnovější příspěvky

Vědomý život: Proč přestat žít na autopilota
12.06.2025
Celý článek
Publikováno v:
Prevence
201
přečtení
Kolikrát se vám stalo, že jste na konci dne nevěděli kam se váš celý den ztratil?Vstali jste, nasnídali se,...

Ředkvičky jinak: restované s bylinkami na olivovém oleji
11.06.2025
Celý článek
Publikováno v:
Zdravé vaření
94
přečtení
Jarní příloha, která překvapí chutí i jemností. Jsou ostré, křupavé a rychle mizí z jarních talířů. Ale co když vám...

Od hlavy po paty: Slinivka a žlučník
09.06.2025
Celý článek
Publikováno v:
Tělo v rovnováze
48
přečtení
Každé jídlo, které sníme, je výzvou pro náš trávicí systém. A dvě důležité součásti této soustavy SLINIVKA A ŽLUČNÍK...

Chia není jen trend. Objevte kouzlo chia pudinku.
06.06.2025
Celý článek
31
přečtení
Zdravý dezert, který zasytí, osvěží a potěší tělo i chuťové buňky. Chia semínka nejsou jen módní záležitost a trend z...
Populární příspěvky

Slunce – posel života, dobré nálady a zdraví
16.12.2024
382
přečtení
Slunce přináší nejen teplo a světlo, ale má nepřekonatelné benefity. Je tajnou zbraní proti nepříznivým vlivům,...
Celý článek

Dýňový koláč s fetou, ricottou a tymiánem
22.01.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
328
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Hormonální harmonie díky pohybu? Fakta, která musíte znát
03.02.2025
Publikováno v:
Pohybem k rovnováze
306
přečtení
Hormony ovlivňují naši energii, náladu, spánek i metabolismus. Správně zvolený pohyb může pomoci udržet hormonální...
Celý článek

Krémová polévka z pečené kořenové zeleniny
05.02.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
303
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Noblevita & PrimaŽena.cz, Vaše cesta ke kráse a vitalitě
29.08.2024
231
přečtení
Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí tohoto online magazínu, který inspiruje moderní ženy i muže. Přinášíme vám...
Celý článek
Hlavní autoři
-
Klára Heřmánková 31 Příspěvky Zobrazit příspěvky
-
Hledat v blogu
Jarní salát ze zelených klíčků
Zelená síla v nejčistší podobě
Je jaro a supermarkety jsou plné skleníkové zeleniny z dovozu, která vypadá svěže, ale na živiny je často chudá. Jak tedy dostat do těla opravdovou porci vitamínů a enzymů, které na jaře tolik potřebujeme? No přece klíčky.
Klíčky jsou malý zázrak přírody, když semínko začne klíčit, probouzí se v něm život. A spolu s ním i síla, kterou můžeme předat svému tělu. Obsahují násobně více vitamínů, minerálů a enzymů než samotná semena. Jsou lehce stravitelné, plné chlorofylu a přirozené energie. A co je nejlepší, můžete si je snadno vypěstovat doma na kuchyňské lince, bez zeminy a slunce.
Jak na domácí klíčení (základní postup)
- Vyberte semínka ke klíčení, například mungo, čočku, ředkvičku, vojtěšku (alfalfa), hrášek nebo brokolici, ale použít můžete i bylinky jako jsou kopr, česnek, nebo bazalka. Ideálně bio kvalitu, určenou přímo ke klíčení.
- Propláchněte a namočte semínka. Stačí propláchnout studenou vodou a nechat přes noc (cca 8 hodin) namočené.
- Druhý den vodu slijte, semínka znovu propláchněte a nechte odkapat. Ideální je použít klíčící sklenici se sítkem nebo jemné sítko a misku.
- Každý den 2× propláchnout, ráno a večer. Uchovávejte na stinném místě při pokojové teplotě. Za 2–5 dní budou klíčky hotové (záleží na typu).
- Po vyklíčení je dejte do lednice, kde vydrží čerstvé 3–5 dní.
A teď, když už máte doma malou zahrádku plnou vitamínů, pojďme je využít v jednoduchém, ale výživně bohatém salátu.
Jarní salát ze zelených klíčků
Salát je skvělý jako lehký oběd nebo večeře. Klíčky lze každý den obměňovat podle nálady a sezóny. A pokud nemáte křepelčí vejce, skvěle poslouží i jedno klasické vejce natvrdo.
Ingredience (2 porce)
- velká hrst čerstvých zelených klíčků (např. ředkvička, hrášek, mungo)
- hrst polníčku nebo jiné jarní salátové zeleniny
- 6–8 křepelčích vajec
- 1/2 červené cibule, nakrájené na kolečka
- 4–5 ředkviček, nakrájených na kolečka
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- volitelně: semínka nebo ořechy na posypání
Postup
- Křepelčí vejce uvařte natvrdo, vaří se přibližně 3–4 minuty. Poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- Klíčky a polníček jemně propláchněte a nechte okapat.
- V míse smíchejte hořčici, citronovou šťávu, olivový olej, dochuťte solí a pepřem.
- Na talíř rozprostřete polníček a klíčky, přidejte nakrájenou ředkvičku, červenou cibuli a křepelčí vejce, překrojená na poloviny.
- Vše přelijte dresinkem a podle chuti posypte semínky nebo oříšky.
Náš tip: Vejce před vařením nechte pár hodin v pokojové teplotě a vkládejte je přímo do vroucí vody. Jelikož jsou křepelčí vajíčka opravdu křehká, nerozklepávejte je o ostrou hranu jako slepičí. Po vychladnutí stačí menším nožem skořápku po obvodu naříznout a vejce opatrně vyjmout.
Zveřejněno v:
Zdravé vaření

Jsem Klára Heřmánková, autorka blogu "Klárko nepapej", kde otevřeně sdílím svůj příběh boje s nadváhou a cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Už od puberty jsem se potýkala s věčným kolotočem diet a jojo efektů. Do roku 2020 jsem se dopracovala na 211 kilogramů, a to byl moment, kdy mi došlo, že takhle už dál ne.
Na blogu píšu bez servítek, upřímně a s humorem o všem, co hubnutí obnáší, od prvních pokusů, přes přešlapy až po úspěchy. Nečekej žádné instantní zázraky ani motivační řeči o tom, jak je to lehké. Je to dřina, ale stojí to za to! Sdílím nejen svůj příběh, ale i zdravé recepty, tipy na jídelníčky a rady, jak se stravovat tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a hlavně chutné.
Můj cíl? Inspirovat, motivovat a ukázat, že změna je možná, i když začínáte úplně od nuly. Chci, aby každý, kdo se někdy cítil jako já, věděl, že v tom není sám a že každý malý krok se počítá.
A hlavně – že zdravější životní styl neznamená utrpení. Dá se to zvládnout i s úsměvem!
Související příspěvky

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
05.02.2025
303
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
22.01.2025
328
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
23.05.2025
80
přečtení
Jemný, sezónní a výživný. Chřest je zelenina plná benefitů pro zdraví a je jednoduchý na přípravu. V článku se...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
30.05.2025
44
přečtení
Dnes si připravíme rychlovku, která vás určitě nadchne. Lehké, výživné, krásně voňavé jídlo pro dva za pár kaček.
Celý článek

06.06.2025
31
přečtení
Zdravý dezert, který zasytí, osvěží a potěší tělo i chuťové buňky. Chia semínka nejsou jen módní záležitost a trend z...
Celý článek