Salát inspirovaný mexickou kuchyní, plný barev, chutí. Quinou doplňují kousky avokáda, sladká kukuřice, fazole a...
Menu
V košíku nejsou žádné produkty.
0 položek
0,00 Kč
Doručení
Celkem
0,00 Kč
K potvrzení objednávky je vyžadována minimální hodnota nákupu 100,00 Kč (bez DPH). Současná hodnota nákupu je 0,00 Kč (bez DPH).
Menu
Navigace blogu
Kategorie blogu
Nejnovější příspěvky

Od hlavy po paty: Svaly - pružnost, stabilita, síla
28.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Tělo v rovnováze
45
přečtení
Svaly jsou mnohem víc než jen symbol síly. Každý pohyb, který uděláme, od pouhého mrknutí oka až po výskok, to vše...

Téma bez tabu: Deprese u mužů po čtyřicítce, proč přichází a co s tím
Celý článek
72
přečtení
Čtyřicítka je pro muže zlomová, tělo se pomalu začíná měnit, psychika reaguje, a ne vždy si všimneme, že pod...

Meruňkový crumble
16.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Zdravé vaření
301
přečtení
Lehký, ovocný dezert, který voní létem a zvládne ho každý. Šťavnaté meruňky zapečené pod křupavou drobenkou z...

Srdce v kondici i po čtyřicítce: Jak na to
16.07.2025
Celý článek
Publikováno v:
Prevence
96
přečtení
Srdce máme jen jedno, a i po čtyřicítce si zaslouží vaši péči. Jak držet tlak i cholesterol na uzdě a udržet srdce...
Populární příspěvky

Slunce – posel života, dobré nálady a zdraví
16.12.2024
571
přečtení
Slunce přináší nejen teplo a světlo, ale má nepřekonatelné benefity. Je tajnou zbraní proti nepříznivým vlivům,...
Celý článek

Dýňový koláč s fetou, ricottou a tymiánem
22.01.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
500
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Krémová polévka z pečené kořenové zeleniny
05.02.2025
Publikováno v:
Zdravé vaření
460
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Hormonální harmonie díky pohybu? Fakta, která musíte znát
03.02.2025
Publikováno v:
Pohybem k rovnováze
459
přečtení
Hormony ovlivňují naši energii, náladu, spánek i metabolismus. Správně zvolený pohyb může pomoci udržet hormonální...
Celý článek

Od hlavy po paty: Srdce a oběhový systém
17.03.2025
Publikováno v:
Tělo v rovnováze
378
přečtení
Srdce bije bez přestávky celý náš život. Každý den přečerpá tisíce litrů krve a zásobuje orgány kyslíkem, živinami i...
Celý článek
Hlavní autoři
-
Klára Heřmánková 24 Příspěvky Zobrazit příspěvky
-
-
Hledat v blogu
Ředkvičky jinak: restované s bylinkami na olivovém oleji
Jsou ostré, křupavé a rychle mizí z jarních talířů. Ale co když vám řekneme, že ředkvičky nejsou jen na chleba?
Tahle drobná kořenová zelenina má za sebou překvapivě dlouhou a pestrou historii, do Evropy se dostala už ve starověku, a u nás se začala pěstovat už ve středověku, kdy patřila mezi základní jarní plodiny v klášterních zahradách.
Barevné odrůdy, rozmanité chutě
Ředkvičky nejsou jen kulaté a růžové. Existuje více než 100 odrůd s různou velikostí, barvou i chutí, od jemně nasládlých až po pikantně štiplavé.
A právě tahle různorodost z nich dělá víc než obyčejnou přílohu, každá odrůda má jinou chuťovou intenzitu, texturu i nutriční profil. Čím tmavší slupka, tím více antioxidantů, například anthokyanů, které chrání buňky před oxidací.
Nutriční poklad ve své nejčerstvější podobě
Ředkvičky jsou nízkokalorické, ale bohaté na vitamin C, draslík, síru (díky ní mají typickou „ostrost“), dále obsahují flavonoidy, vlákninu a enzymy podporující činnost jater, trávení a detoxikaci. Právě proto jsou tak oblíbené v jarním období, pomáhají organismu „probudit se“ po zimě.
Proč je tepelně upravovat?
Při tepelné úpravě, například krátkém restování na pánvi, ztrácejí ředkvičky svou štiplavost a mění se v jemnou, máslovou zeleninu s lehce nasládlým, až oříškovým tónem. Tím, že změknou, se zvýrazní jejich přirozená sladkost a snadněji se propojí s chutí česneku, tymiánu nebo citronu.
Je to kuchařský trik, který přetvoří obyčejnou ředkvičku ve stylovou přílohu, lehkou, výživnou a přitom nečekaně delikátní. Skvělá k rybě, do teplého salátu nebo jen tak, s kváskovým chlebem.
Ingredience (2 porce jako příloha):
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (na plátky)
- několik větviček čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
- sůl, pepř
- volitelně: pár kapek citronové šťávy nebo balzamikového octa
Postup:
- Ředkvičky omyjte, odstraňte nať (tu si můžete schovat třeba do pesta) a větší kusy překrojte napůl.
- Na středně rozpálené pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte plátky česneku a tymián, a nechte krátce rozvonět.
- Přidejte ředkvičky, osolte, opepřete a restujte 8–10 minut, občas promíchejte, dokud nejsou jemné, ale stále drží tvar.
- Na závěr můžete dochutit pár kapkami citronu nebo balzamika pro osvěžení.
Podávejte jako přílohu k rybě, do teplého salátu nebo jako malou degustační chuťovku ke skleničce bílého vína. A nebo si je dejte jen tak, v jednoduchosti se totiž ukrývá noblesa.
Zveřejněno v:
Zdravé vaření

Jsem autorka blogu "Klárko nepapej", kde otevřeně sdílím svůj příběh boje s nadváhou a cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Už od puberty jsem se potýkala s věčným kolotočem diet a jojo efektů. Do roku 2020 jsem se dopracovala na 211 kilogramů, a to byl moment, kdy mi došlo, že takhle už dál ne.
Na blogu píšu bez servítek, upřímně a s humorem o všem, co hubnutí obnáší, od prvních pokusů, přes přešlapy až po úspěchy. Nečekej žádné instantní zázraky ani motivační řeči o tom, jak je to lehké. Je to dřina, ale stojí to za to! Sdílím nejen svůj příběh, ale i zdravé recepty, tipy na jídelníčky a rady, jak se stravovat tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a hlavně chutné.
Můj cíl? Inspirovat, motivovat a ukázat, že změna je možná, i když začínáte úplně od nuly. Chci, aby každý, kdo se někdy cítil jako já, věděl, že v tom není sám a že každý malý krok se počítá.
A hlavně – že zdravější životní styl neznamená utrpení. Dá se to zvládnout i s úsměvem!
Související příspěvky

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
05.02.2025
460
přečtení
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti chuťově bohatá a nutričně vyvážená krémová polévka, která vás zahřeje....
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
22.01.2025
500
přečtení
Zbyla vám po zimě dýně a nevíte, co s ní? Místo další polévky nebo pyré ji proměňte v slaný koláč, který potěší jak...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
24.03.2025
335
přečtení
Je jaro a supermarkety jsou plné skleníkové zeleniny z dovozu, která vypadá svěže, ale na živiny je často chudá. Jak...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
23.05.2025
215
přečtení
Jemný, sezónní a výživný. Chřest je zelenina plná benefitů pro zdraví a je jednoduchý na přípravu. V článku se...
Celý článek

Zveřejněno v:
Zdravé vaření
30.05.2025
203
přečtení
Dnes si připravíme rychlovku, která vás určitě nadchne. Lehké, výživné, krásně voňavé jídlo pro dva za pár kaček.
Celý článek